یونولیت بهتر است یا بلوک؟
یونولیت بهتر است یا بلوک ؟ یکی از سوالاتی است که در حوزه صنعت ساختمان همواره مطرح است.
در ساخت و ساز ساختمان ها از مصالح مختلفی استفاده می شود. یکی از متداول ترین مصالح برای سقف ساختمان ها سقف تیرچه و بلوک است. در گذشته برای ساخت این سقف از بلوکهای سیمانی یا سفالی استفاده می شد.
امروزه از یونولیت سقفی که نوعی یونولیت ساختمانی می باشد به جای بلوک های ساختمانی استفاده می شود. فوم سقفی به دلیل مزایا و برتری هایی که نسبت به بلوک سیمانی و سفالی دارد، به مرور جایگزین این نوع از بلوک ها شده است.
هر کدام از بلوکهای سفالی و یونولیت از مزیتها و معایب ویژهای برخوردارند و همین باعث میشود که چالشهای مختلفی برای استفاده از آنها وجود داشته باشد. در ادامه مطلب به بررسی کامل و مقایسه بلوک و یونولیت و مزایا و معایب هر کدام از آنها پرداخته میشود.
برای سقف یونولیت بهتر است یا بلوک ؟
استفاده از تیرچه بلوک برای اجرای سقف در ساختمان سازی معمول است. در گذشته برای اجرای سقف تیرچه بلوک از بلوک هایی سیمانی استفاده می کردند. ولی چند وقتی می باشد، که یونولیت سقفی جای بلوک ها را در صنعت ساختمانی گرفته است.
تیرچه بلوک ایراداتی مانند وزن سنگین بلوک ها، عدم مقاومت در برابر آتش سوزی دارد که یونولیت سقفی توانسته بسیاری از این مشکلات را برطرف کند. در ادامه به مقایسه بلوک و یونولیت سقفی می پردازیم.
۱-تشکیل نشدن درز سرد
سقف های یونولیتی نسبت به سقف های تیرچه بلوک یکپارچگی بیشتری دارد و درز سرد تشکیل نمی شود. در سقف های تیرچه بلوک از تیرچه های پیش ساخته استفاده می شود و همین باعث می شود تا درز سردی مابین بتن پاشنه و بتن سقف ایجاد شود و در نتیجه موجب ضعف و کاهش پایداری و مقاومت سقف می گردد.
اما در سقف های یونولیتی کل بتن ریزی سقف در یک مرحله صورت می گیرد که موجب ایجاد یکپارچگی کامل و دست یابی کامل به رفتار مورد انتظار می گردد.
۲-دهانه های بلند به صورت اقتصادی اجرا می شود
سقف تیرچه بلوکی که به واسطه یونولیت سقفی طراحی و ساخته می شود، از تیرچه کاملاً موازی ایجاد خواهد شد. حال یک عدد دال برروی آن قرار گرفته که همزمان آرماتوربندی سپس بتن ریزی می گردد. پس در مقایسه بلوک بهتر است یا یونولیت باید گفت؛ فوم سقفی به نسبت سیمانی استحکام بالاتری از خود نشان می دهد.
به همین خاطر فوم ها برای دهانه بلندتر برای استفاده بهتر خواهد بود. در واقع سقف بلوک سیمانی یک طرفه محسوب شده و فقط مناسب دهانه هایی کوتاه خواهد بود.
۳-با یونولیت سقفی تیرهای میانی حذف می گردد
در سقف بلوک سیمانی بایستی از دهانه قاب خمشی بهره گیری شود. در واقع این قاب ها همانند تیکه گاه عمل خواهند کرد. حال در سقف تیرچه بلوک سیمانی که از یونولیت بهره می گیرند، سقف به حالت دال تخت بتنی خواهد بود. بنابراین به راحتی می توان تیرهای میانی را حذف نمود!
عدم استفاده از این تیرها منجر می شود، ارتفاع طبقه ها بیشتر شده و در عوض ارتفاع خاکبرداری کاهش پیدا کند. پس در پاسخ به این که بلوک بهتر است یا یونولیت بگوییم که در استفاده از فوم سقفی تیرهای میانی حذف می شود. این بسیار مفید خواهد بود!
۴-با یونولیت سفقی صدا منتقل نمی شود
انتقال صدا بین دوطرف یک دیوار یکی از مسائلی است که برای مهندسین ساختمان بسیار مهم است.
در صورتی که در ساخت سقف از فوم سقفی یا یونولیت استفاده شود، سقف به عنوان یک عایق صوتی عمل میکند. زیرا یونولیت یا فوم سقفی ساختار ویژهای دارد و وجود حفرههای درون آن موجب میشود تا مانع از انتقال صوت شود. عملکرد یونولیت به عنوان عایق صوتی بسیار مناسب است.
۵-حذف ارتعاشات سقف
یکی از مهم ترین مواردی که در مقایسه بلوک بهتر است یا یونولیت مطرح می شود، ارتعاشات سقف به هنگام استفاده از تیرچه بلوک سیمانی است. به حالتی که در زمان استفاده از این مصالح ساختمانی با راه رفتنِ ساکنان طبقات بالایی لغزش را احساس خواهند کرد. بنابراین اگر که از فوم سقفی با دانسیته مناسب بهره گیرید، اصلاً با چنین مشکلی رو به رو نمی شوید.
۶- سرعت در اجرای سقف
ابعاد یونولیت سقفی بزرگ تر از بلوک سیمانی است. همچنین وزن این محصول نسبت به بلوک سیمانی و سفالی کمتر است.
این ویژگی ها یعنی وزن کمتر و ابعاد بزرگتر باعث شده تا نصب آن توسط کارگران بسیار راحتتر انجام شود. به همین دلیل سرعت اجرا نیز هنگام کار با یونولیت سقفی افزایش مییابد.
اندازه بزرگ در کنار وزن کم باعث شده تا کارگران در مدّت زمانی کمتر کار را پیش ببرند.
۷-یونولیت سقفی در برابر آتش سوزی مقاوم است
متریالی که برای اجرای سقف ساختمان استفاده می شود باید دارای خاصیت عدم اشتعال پذیری باشد. یونولیت از جمله متریالی است که کندسوز و خود خاموش شونده است.
یونولیتهای کند سوز و خود خاموش شونده در صورت آتش سوزی، آتش را در خود خفه کرده و آن را خاموش میکنند.
شعله ور نشدن یونولیت سقفی باعث پیش گیری و جلوگیری از گسترش آتش سوزی به دیگر نقاط ساختمان می شود. به گونه ای که در صورت بروز آتش سوزی شعله ها را در خود خفه کرده و شما را از ادامه آن نجات می دهد.
۸-کاهش بار مرده ساختمان با یونولیت سقفی
بدیهی است که یونولیت وزن بسیارز کمتری از بلوک سیمانی یا سفالی دارد، در نتیجه استفاده از این محصول موجب کاهش وزن سقف میشود. در صورتی که وزن سقف ساخته شده کاهش یابد، وزن کلی و بار مرده ساختمان نیز کاهش مییابد.
کاهش بار مرده ساختمان موجب میشود تا سازه در برابر حوادثی مانند زلزله مقاومت بهتری از خود نشان دهد و سقف به راحتی تخریب نگردد. این امر موجب میشود تا میزان خسارات وارد شده به ساختمان تا حد زیادی کاهش یابد. در نتیجه برتری یونولیت نسبت به بلوک سیمانی در این مورد بسیار چشم گیر است.
۹-مقاومت سقف تیرچه بلوک با یونولیت سقفی
سقف تیرچه و بلوک ساخته شده از فوم یونولیت، تیرچههایی موازی دارد که در بالای آنها دال سقفی قرار میگیرد که آرماتوربندی و بتن ریزی بر روی آنها صورت میگیرد. این امر موجب میشود تا سقف تیرچه و بلوک ساخته شده با فوم، مقاومت و صلبیت بیشتری نسبت به سقف ساخته شده با بلوک داشته باشد.
مزایای بلوکهای یونولیتی
بلوکهای یونولیت سقفی از جمله مصالحی هستند که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته و در انواع ساختمانیهای مسکونی، اداری و تجاری به کار میروند. از جمله مهمترین مزیتهای استفاده از بلوکهای یونولیتی در ساختمانسازی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- بلوک یونولیت مقاومت بسیار خوبی در برابر رطوبت، گرما و سرما داشته و میتواند به عنوان یکی عایق بسیار خوب عمل کند.
- این بلوکها قیمت مناسبی داشته و میتوانند در کاهش هزینهها نقش پررنگی داشته باشند.
- بلوک یونولیتی از وزن بسیار کمی برخوردار است که میتواند باعث کاهش وزن کلی ساختمان شود.
- ابعاد بزرگ بلوکهای یونولیت و وزن کم آن باعث میشود که سرعت ساختوساز افزایش پیدا کند و ایمنی نیروهای کارگران نیز فراهم میشود.
- بلوکهای یونولیتی در مقابل صوت مقاومت بالایی داشته و میتوانند یک عایق صوتی عالی باشند به همین دلیل در مجتمعهای پر رفتوآمد و شلوغ میتوانند به ایجاد آرامش کمک کنند.
- نصب و اجرای بلوکهای یونولیتی بسیار راحت بوده و نیازی به ابزارهای خاص و مهارت و تخصص بالایی ندارد.
- این بلوکها به دلیل داشتن ابعاد بزرگتر در مقایسه با بلوکهای سفالی و اشغال فضای بیشتر در ساخت ساختمان میتوانند مصرف مصالحی همچون بتن، گچ، فولاد و … را به حداقل برساند.
- این بلوکها از ویژگیهای منحصربهفردی همچون قابلیت بازیافت، طول عمر بالا، داشتن پرتی و ضایعات کم، امکان برش و تغییر سایز راحت و … برخوردارند.
معایب بلوکهای یونولیتی
به صورت کلی مصالحی که از جنس یونولیت هستند در کنار تمامی مزیتهایی که دارند میتوانند از معایب و ایرادات مختلفی نیز برخوردار باشند که مهمترین آنها شامل مواردی همچون قابلیت اشتعالپذیری بالا به دلیل داشتن منشأ نفتی، مقاومت پایین در برابر حلالهای آلی مانند دی کلرومتان، کلروفرم، هگزا متیل فسفر آمید، تتراهیدروفوران، کربن تترا کلراید، دی متیل فرم آمید و …، وجود کلروفلوروکربن در مواد یونولیت که باعث آسیب به لایه ازن میشود و … هستند.
مزایای استفاده از بلوکهای سفالی
بلوکهای سفالی از جمله رایجترین و قدیمیترین مصالح ساختمانی هستند که در حال حاضر نیز در صنعت ساختمانسازی و در بخشهای مختلف ساختمان استفاده میشوند. این بلوکها از ویژگیها و مزیتهای متعددی برخوردارند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- این بلوکها از ساختار شیمیایی پیچیدهای برخوردار نیستند و به همین دلیل در برابر حریق و آتشسوزی مقاومت بسیار خوبی دارند و در زمان آتشسوزی میتوانند به امنیت و افزایش ایمنی کمک کنند.
- بلوکهای سفالی و سیمانی میتوانند مقاومت بسیار خوبی در برابر ضربه و فشار داشته باشند.
- این بلوکها از استحکام بالایی برخوردارند و میتوانند اتصال مناسبی با سایر عناصر سازهای همچون فلزات و بتن داشته باشند.
- این بلوکها در مقایسه با آجر وزن کمتری دارند چرا که توخالی بوده و حملونقل آنها نیز راحتتر است.
معایب بلوکهای سفالی
بلوکهای سفالی هم همانند بلوکهای یونولیتی، دیوارهای پیش ساخته تری دی پانل و انواع مصالح ساختمانی دیگر میتوانند در کنار مزیتهای متعدد خود از معایب و ایراداتی برخوردار باشند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- از آنجایی که بلوکهای سفالی از خاک رس تولید میشوند در دراز مدت دچار ترکخوردگی و شکستگی میشوند.
- این بلوکها در مقایسه با بلوکهای یونولیتی از وزن بیشتری برخوردارند و میتوانند باعث افزایش وزن ساختمان شوند.
- در زمان استفاده از این بلوکها باید از مصالح دیگری همچون گچ، سیمان و … دارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.